Asger Jorn

Hjem / Kunstnere / Asger Jorn

Nationalitet:

Om Asger Jorn

Nationalitet: Denmark

Asger Jorn, en af det 20. århundredes største malere.

Asger Jorn (3. marts 1914 i Vejrum, Jylland – 1. maj 1973 i Aarhus) var en dansk billedkunstner, grafiker, keramiker og forfatter m.m. af international berømmelse. Asger Jorn var bror til kunstnerne Jørgen Nash og Vagn Ove Jorn.

Den største samling af Asger Jorns værker og hans hovedværk Stalingrad kan ses i Museum Jorn, Silkeborg.

Jorn boede som ung i Silkeborg og havde stærk tilknytning til byen. Han var seminarieuddannet i Silkeborg, hvor han startede sin kunstneriske karriere. Jørgensen tog i 1946 kunstnernavnet Jorn. Han opholdt sig meget i udlandet bl.a. i Paris i Frankrig og Albisola i Italien. I 1940’erne nåede han det helt personlige billedsprog, der blev karakteristisk for ham. Jorn skænkede talrige af sine og kunstnerkammeraternes værker til Silkeborg Kunstmuseum. De danner grundstammen i museets samling.

Han var medlem af kunstnergrupperne Helhesten, COBRA, som han var medstifter af i 1948, og af Situationistisk Internationale.

Asger Jorn udførte sammen med franskmanden Pierre Wemaëre en række billedtæpper, hvoraf det mest markante er det 2×14 m store tæppe, Den lange rejse skabt til Århus Statsgymnasium og senere ophængt på Silkeborg Kunstmuseum. På Århus Statsgymnasium findes et 3×30 m stort relief af Jorn og en senere version af Den lange rejse.

På Silkeborg Bibliotek hænger tre af Jorns store billeder.

Asger Jorns hovedværk, Stalingrad, stedet som ikke er eller modets gale latter (1956-1972), findes på Silkeborg Kunstmuseum.

Jorn udgav flere bøger om æstetik, filosofi, politik og historie.

Silkeborg Kunstmuseum ændrede navn til Museum Jorn, Silkeborg i 2010.

Oplev værker af Asger Jorn

Værker af Asger Jorn

X